2025

André Tammes over Aareons visie op digitalisering woningcorporaties

Published on (NL) 15 Apr 2025

Hoe kunnen woningcorporaties hun financiële en operationele processen verder digitaliseren? André Tammes, strategisch portfolio-adviseur bij Aareon, deelt zijn visie op de nieuwste ontwikkelingen en integraties binnen de sector. Ontdek hoe AI, data-integratie en planning & control 2.0 de toekomst vormgeven.

Sinds 1 januari 2025 vervult André Tammes de rol van strategisch portfolio-adviseur bij Aareon. Met een brede achtergrond in treasury, assetmanagement en planning & control, heeft hij een scherp oog voor de digitalisering van strategische, tactische en operationele processen. Zijn expertise strekt zich uit over woningcorporaties, zorginstellingen, gemeenten en commercieel vastgoed.


Van treasury naar strategisch advies


André begon zijn carrière als Treasury-implementatieconsultant en breidde zijn werkzaamheden later uit met het geven van input voor de ontwikkeling van softwaremodules voor het ondersteunen van de planning- en controlcyclus, zoals de jaarrekening en de meerjarenbegroting/dPi. Gaandeweg verschoof zijn focus naar commercieel klantbeheer en uiteindelijk naar een strategische adviesrol. Vandaag de dag adviseert hij zowel huidige als potentiële klanten over de digitalisering van hun operationele processen, met aandacht voor assetmanagement, vastgoeddigitalisatie, business intelligence, dagelijks onderhoud, inspectie en de serviceprocessen richting de huurder.


De kracht van digitale integratie


Een belangrijk aspect van deze digitalisering is de integratie van verschillende systemen binnen een open ecosysteem. Aareon biedt namelijk met Tobias 365 een solide basis voor het primaire proces op basis van de CORA/VERA-standaard. Dit systeem onderscheidt zich door een sterke financiële grootboekadministratie, die naadloos gekoppeld is aan o.a. de verhuuradministratie, projectadministratie en digitale facturering.


Er kan echter ook een hybride strategie worden gekozen waarbij Tobias 365 geïntegreerd kan worden met vele (partner) expertoplossingen. Met de eenvoudige workflow in Tobias 365 en de uitgebreide ondersteuning via de Aareon Academy maken we het overstappen erg toegankelijk voor nieuwe gebruikers.


De toekomst van klantbediening: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet Artificial Intelligence (AI) speelt al een grote rol voor met name repeterende operationele processen. Door deze processen te automatiseren, kunnen organisaties zich meer richten op klantgericht werken en het verbeteren van de dienstverlening aan huurders. Niet alleen geldt dit voor het operationele proces in Tobias 365, maar vooral ook voor de serviceprocessen richting de huurder.


In de komende jaren wordt de klantreis (customer journey) van huurders bij woningcorporaties sneller, eenvoudiger en grotendeels digitaal. Huurders regelen hun zaken zelfstandig via een overzichtelijk klantportaal of mobiele app. Reparatieverzoeken worden via slimme webformulieren ingediend en direct doorgestuurd naar de juiste aannemer. Betalingen verlopen automatisch en herinneringen worden proactief verzonden. Huuropzeggingen worden digitaal verwerkt, inclusief het inplannen van een inspectie en sleuteloverdracht – zonder onnodig papierwerk of telefoontjes. Door de inzet van AI en geavanceerde ERP-systemen zoals Tobias 365 worden klantvragen proactief opgepakt en doorlooptijden verkort. Het is hierbij van wezenlijk belang dat tijdens het proces de medewerker over de relevante en accurate informatie beschikt. Denk daarbij aan het slim verzamelen van informatie voor een klantenservice-afdeling wanneer er een aanvraag van een huurder binnenkomt (met bijvoorbeeld automatische vertaling naar het Nederlands) of de behandeling van een reparatieverzoek van A tot Z met statusupdates, zoals je wel kent als je online een product besteld (track & trace). Het tempo waarmee AI agents processen overnemen, gaat in een razendsnel tempo.


Maar er is meer: zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om automatisch notulen te kunnen maken tijdens de vergadering van een VvE of kun je generieke data laten verzamelen uit meerdere bronnen voor een rapportage in Power BI, een woningadvertentie of een strategische analyse van een complex. Tot slot experimenteren we met slimme AI agents en data-analyse om in een vroeg stadium woonfraude en potentiële woningrisico’s op te sporen. Denk hierbij aan brandgevaar door het gebruik van gaskachels en kaarsen als gevolg van de energiecrisis. Door deze technologieën in te zetten, willen we risico’s vroegtijdig signaleren en preventieve maatregelen mogelijk maken.


Maar digitalisering betekent niet dat menselijk contact verdwijnt. Voor complexe vragen en kwetsbare doelgroepen blijft persoonlijke ondersteuning onmisbaar. Eerste-lijnmedewerkers hebben via omni-channel oplossingen direct inzicht in huurdergegevens en processen, waardoor zij snel en gericht kunnen helpen. De combinatie van selfservice en gerichte menselijke interactie verhoogt de efficiëntie én klanttevredenheid. Woningcorporaties transformeren zo van reactieve organisaties naar proactieve dienstverleners: slim digitaal, met aandacht waar het telt.


Data als basis voor optimalisatie


Een kernonderdeel van digitale transformatie is het waarborgen van datakwaliteit. Met oplossingen zoals Aareon Sonar kunnen organisaties hun data optimaliseren en nauwkeurige KPI-rapportages opstellen. Sonar werkt op basis van één datamodel en kent zeer veel bronnen. Groot voordeel van Sonar is dat je binnen je eigen omgeving (tenant) toegang hebt tot je data. Voor een datasteward wel zo handig! Dit helpt woningcorporaties bij het verbeteren van hun kwartaalrapportages en het verantwoord beheren van hun vastgoedportefeuille.


Digitalisering van vastgoedbeheer


Naast financiële optimalisatie zet de sector ook grote stappen in de digitalisering van vastgoedbeheer. Dit omvat onder meer het modelleren en visualiseren van bezit met 2D- en 3D-kaarten en BIM-plattegronden. Dankzij strategische samenwerkingen, zoals met Luxs, kunnen woningcorporaties hun vastgoedbeheer naar een hoger niveau tillen, wat vooral voor kleinere en middelgrote organisaties een belangrijke vooruitgang betekent. Het voordeel van de software van Luxs is dat het een open en algemene standaard kent en Luxs je stap voor stap verder helpt met het digitaliseren van de vastgoedportefeuille.


Planning & control 2.0


Een belangrijke ontwikkeling in de sector is de verdere integratie van de planning- en controlcyclus. Dankzij digitalisering kunnen woningcorporaties automatisch objectgegevens bijwerken en mutaties zoals sloop en verkoop direct verwerken in hun systemen. Dit vormt de basis voor marktwaardeberekeningen en beleidswaarde 2.0, die vanaf de jaarrekening 2026 verplicht wordt. De toegenomen data-consistentie zorgt voor betere financiële en operationele inzichten.


Conclusie


De digitalisering binnen woningcorporaties blijft in volle vaart doorgaan. Dankzij AI-integraties, met Tobias 365 als basis en verbeterde datakwaliteit kunnen organisaties efficiënter werken en beter inspelen op de behoeften van hun huurders. Met een breed scala aan oplossingen en een open ecosysteem blijft Aareon inspelen op de veranderende marktbehoeften, zodat organisaties klaar zijn voor de toekomst.